Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Bekijk onze privacy policy

 

Wat is een burn-out?

Steeds meer mensen komen in een burn-out terecht of hebben burn-out klachten. Bij een burn-out ben je opgebrand, je bent lichamelijk en geestelijk uitgeput. Je hebt weinig energie en zelfs de kleinste dingen voelen al ‘zwaar’. Met als gevolg dat je niet meer volledig kunt functioneren in je dagelijkse leven. 

Hoe ontstaat een burn-out?
Iedereen ervaart bewust of onbewust stress. Een kleine hoeveelheid stress is gezond en zet ons aan tot actie. Teveel stress wordt ongezond en zorgt ervoor dat ons lichaam altijd in ‘actie’ staat. Hierdoor komt ons lichaam en onze geest niet meer tot rust en wordt het overbelast. Je kunt minder aan dan dat je voorheen aankon. Wellicht vraag je wel nog steeds hetzelfde van je lichaam en geest, hierdoor begin je bewust of onbewust klachten te ontwikkelen. 

Lichamelijke klachten

Hoofdpijn Verandering in eetpatroon
Pijn in het lichaam Druk op de borst
Darmklachten Tintelingen in vingers
Vermoeidheid Geregeld ziek zijn door een lage weerstand
Hartkloppingen Veel slapen
Duizeligheid Te weinig slaap door lichamelijke klachten
Misselijkheid Oorsuizen of spierspanningsklachten


Geestelijke klachten

Onrust Huilbuien
Opgejaagd gevoel Angstig
Neerslachtig Paniekaanvallen
Overdreven emotioneel reageren Schaamte
Geen overzicht meer hebben Vergeetachtig 
Onrustig slapen Overprikkeling
Piekeren

Waarom heb je het niet door?
Op het moment dat jij niet naar je lichamelijke en geestelijke grenzen luistert kun je in een burn-out terecht komen. Er is geen standaard protocol met regels wanneer je risico loopt op een burn-out. Daarnaast uit het zich bij ieder persoon compleet anders. Het is heel persoonlijk, we meten ons vaak aan anderen en daardoor houden we onze eigen grenzen niet in de gaten. Je kunt je totaal onbewust zijn van je grenzen of je klachten. 

En misschien denk je juist dat je heel veel aan kan en productief bent, dit is vaak ook zo in de periode voor een burn-out. Dit komt door de aanmaak van stresshormonen. Wanneer iemand veel stress ervaart maken we stresshormonen aan, door deze hormonen kunnen wij presteren. Als we teveel van deze hormonen aanmaken, gaan we over presteren; boven ons eigen kunnen presteren. Dit kan gebeuren zonder dat we hier ons bewust van zijn en we raken uitgeput.

Daarnaast kunnen mensen gewend raken aan chronische stress of hebben hun manieren om dit te dempen in de vorm van verdovende middelen (overmatig sporten, overmatig eten, medicatie, drugs, alcohol). Dit is symptoombestrijding en zo wordt niet de oorzaak aangepakt. 

De oorzaak 
De oorzaak is altijd teveel stress, overbelasting van het lichaam en/of de geest. Belangrijk is om erachter te komen, waardoor je teveel stress krijgt en waardoor je jezelf overbelast. Het kan zo zijn dat je je lichaam niet goed aanvoelt, hierdoor voel je geen lichamelijke grenzen en luister je hier ook niet naar. Zo ga je onbewust over je grenzen heen. Of je gaat bewust over je grenzen heen, je ervaart een enorme druk van jezelf of van je omgeving. Je kunt ook geestelijke over grenzen heen gaan. Wellicht luister je niet naar deze grenzen, doordat je teveel rekening houdt met anderen. 

Mensen die in een burn-out terecht komen hebben vaak de volgende karaktereigenschappen: loyaal, betrokken, perfectionistisch en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Als mensen doorslaan in deze karaktereigenschappen dan kan dit leiden tot een burn-out. Dit kan een van de factoren zijn die meespeelt. Bij een burn-out wordt werk vaak als de oorzaak gezien, maar uiteindelijk is het een samenloop van omstandigheden. Werk is nooit alleen de oorzaak van een burn-out.

Voorkom een burn-out
Het is belangrijk dat je jezelf goed kent en vroegtijdig signalen oppikt. Op het moment dat jij voldoende zelfkennis hebt, een goed gevoel voor eigenwaarde en bewust in contact staat met je lichaam en geest. Dan weet jij welk werk jij leuk vindt en zorg jij ervoor dat je deze baan krijgt of creëert. Je krijgt hier energie van, in plaats van dat het je energie kost. Doordat jij voldoende eigenwaarde hebt, vind jij jezelf belangrijk. Jij zet jezelf en je eigen gezondheid op nummer 1 en voelt en geeft grenzen aan. Waardoor jij in een positieve en energieke flow blijft.

Een burn-out is niet op te lossen met de ‘stressfactor’ wegnemen die de emmer deed overlopen, nee het gaat veel dieper dan dat. Bij burn-out of burn-out klachten wordt vaak als oplossing gegeven; antidepressiva, ontspanningsoefeningen, ‘ga maar leuke dingen doen’ of  ziekmelden op het werk. Dit is geen oorzaak aanpakken. De werkwijze van Mind your Growth gaat veel dieper de quick fix.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

 

Website laten maken door Mijndomein

Open cookie voorkeuren