Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Bekijk onze privacy policy

 

Perfectionisme, wat betekent dat voor jou?

Ik wilde alles wat ik deed perfect doen, dit kan storend zijn voor mensen om mij heen of juist makkelijk. Perfectionisme, ik zag het als iets wat bij mij hoorde, ik had niet door dat het storend was voor mijzelf.

Herken jij dit:
- het is vaak alles of niets.
Alles: als je iets doet sla je helemaal door. Je doet het perfect; een andere manier is er niet.
Niets: je stelt het uit en doet niets, dan kun je ook niks fout doen.
- alleen nog focussen op je doel, hoe en wat erin in de weg staat doet er niet toe. Genieten van bijvoorbeeld dat boek of iets nieuws leren vergat ik vaak. Zelfs een boek moest ik perfect en zo snel mogelijk uitlezen.
- perfectie = winnen
- falen = verliezen
- enorm gespannen en onrustig voor nieuwe dingen
- faalangst
- oordelend over jezelf en anderen als er fouten gemaakt worden
- link leggen tussen fouten en negativiteit.
- je houdt graag de controle
- je wilt het altijd goed doen voor alles en iedereen

Als ik ergens 'niet goed' of niet ervaren in ben, dan sla ik dicht, stel ik uit, word ik verlegen en ren ik het liefste zo hard mogelijk weg! Ik schaam mij dan snel, ben bang en voel mezelf kwetsbaar. Dit is bij het leren van nieuwe dingen, hier een paar voorbeelden: snowboarden, dansen, talen leren, tentamens, een nieuwe baan. Maar ook bij het staan voor een groep en grenzen aangeven. Ik legde mezelf zoveel druk op dat het niet meer leuk was en de dingen die ik van mezelf verwacht gewoon onmogelijk zijn. Ik zat mezelf in de weg. Onbewust had ik de goedkeuring nodig van anderen, ik vertrouwde niet genoeg op mezelf. Ik geloofde niet dat ik goed genoeg ben en niet meer kan doen dan mijn best. Je kunt niet ergens plezier in hebben of ergens goed in zijn zonder te durven, proberen en ja ook soms op je gezicht te gaan.

Controle houden en het voor alles en iedereen goed doen is gewoonweg onmogelijk! Je mag het goed doen voor jezelf. Nu heb ik zoveel meer plezier in mijn leven en geniet ik van de weg naar mijn doelen toe. Doelen zijn belangrijk, maar er is altijd ruimte voor verandering. Doelen bereik ik door te luisteren naar mijn gevoel en naar mijn verstand. Als je geen doelen hebt, niet doet, geen actie onderneemt, dan maak je geen fouten, leer je niet en groei je ook niet.

Fouten maken, falen en balen gaan hand in hand met groei en daarmee groeit je geluk. Falen, fouten maken, wordt altijd zo negatief beladen. Naar mijn visie heeft het niks met zwak of fout, te maken. Het maakt je sterker! Be brave!

Dit schrijven is ook f**'ckin eng en het voelt kwetsbaar. Ik doe dit omdat ik mensen wil helpen en uiteindelijk ook voor mijzelf. Hier groei ik van en een ding weet ik meer dan zeker mensen helpen daar ligt mijn hart.
Daarvoor probeer ik los te laten dat ik niet perfectie hoef te laten zien in mijn teksten, mijn inzichten en stel ik mezelf kwetsbaar op.

Ik zag door de bomen het bos niet meer, maar nu besef ik dat groei niet perfect is, het bestaat uit scheuren en barsten, vallen en opstaan. Juist de barsten zijn zo mooi, daar ontstaan de mooiste dingen.

Herken jij dit? Wil jij ook meer plezier in je leven? Meer falen, meer leren, meer durven?

Contact

De 5 voordelen van meditatie

1 jaar geleden

Gisteren heb ik het gehad over meditatie. Nou ben ik van mening dat mediteren voor iedereen anders kan zijn en dat er niet een manier is. Het kan voor iedereen zeker voordelen hebben, maar doe het vooral op de manier die bij jou past.

Lees verder

I said yes!

1 jaar geleden

'Ja ik wil!' Ik beloof mezelf altijd lief te hebben, te vertrouwen en te respecteren. Ik steun mezelf in voor en tegenspoed. Ik geef mezelf alle ruimte die ik nodig heb. Ik beloof trouw te zijn aan mezelf.

Lees verder

Hopsakee de wijde wereld in!

1 jaar geleden

Uit mijn comfortzone, is a-relaxed! Je comfortzone beschermt je tegen verandering, je comfortzone is niet altijd een fijne plek.

Lees verder

Create your own get-to-stay!

1 jaar geleden

Daar zit je dan, een vrijdagavond. Moe van een week werken, ‘van het normale leven’. In de studentenmond het burgerleven genoemd.

Lees verder

F@cking perfect, Perfectionisme

1 jaar geleden

Wat betekent dat voor jou? Ik wilde alles wat ik deed perfect doen, dit kan storend zijn voor mensen om mij heen of juist makkelijk.

Lees verder

Depressie, het zwarte monster

1 jaar geleden

Deze week is de Dutch Happinnes week. Alle activiteiten zijn afgelast, maar toch wil ik bij deze aandacht vragen voor depressie.

Lees verder

The good shit, the bad shit and the bullshit.

1 jaar geleden

Op een mooie lentedag, in het park en op festivals verklaren mijn vrienden en ik elkaar de liefde. The good shit delen we maar al te graag en de bullshit ook, heerlijk!

Lees verder

 

Website laten maken door Mijndomein

Open cookie voorkeuren